Avui: 09:00-13:30 h 938830004 607251175 607251175
Temps de lectura 3 min.

Paràmetres com el nivell de sucre en sang, el pes o la teva pressió arterial són factors amb una influència directa en el teu estat de salut. Uns indicadors descompensats poden indicar la presència de malalties i, a més, representen factors de risc davant de moltes d'elles.

Per exemple, si no controles el teu pes i deriva en sobrepès tindràs el doble de risc a patir patologies com insuficiència cardíaca congestiva o cardiopatia isquèmica, entre d’altres. Mentre que el desconeixement de que es pateix hipertensió i la manca de control poden desencadenar complicacions greus, com infart de miocardi, insuficiència cardíaca o ictus.

Però tu pots fer molt per la teva salut. A la teva mà està mantenir aquests paràmetres a ratlla mantenint uns bons hàbits, seguint els consells del teu farmacèutic i realitzant el seu seguiment a la farmàcia. I és que el farmacèutic és el teu millor aliat per a la salut. Et cuida ajudant-te a seguir el teu tractament, i també a saber com pots prevenir i mantenir hàbits de vida saludables. Coneix algunes de les proves que pots fer a la teva farmàcia per mantenir el teu benestar en bona forma.

MESURANT LA DIABETIS

La prova de l'hemoglobina glicosilada (HbA1c) està creada per mesurar el nivell mitjà de la glucosa en sang durant els últims 3 mesos. S'empra per a la detecció de la prediabetis i la diabetis tipus 2 i difereix de les que es realitzen cada dia les persones diabètiques.

És fonamental en l'acompanyament del pacient diabètic perquè assenyala si el tractament proposat està funcionant eficaçment. També suposa un control per a pacients que presenten factors de risc com la hipertensió.

Els resultats es comuniquen per percentatges. Com més elevat és el tant per cent, més nivell de sucre es concentrarà a la sang. El nivell d'HbA1c normal és inferior a 5,7%. La prediabetis es troba dins del 5,7%  i el 6,4%.

Parametros de salud en la farmacia

CONTROLA LA TEVA TENSIÓ ARTERIAL

La hipertensió arterial (HTA) és l'elevació contínua de les xifres de la tensió arterial, tant sistòlica com diastòlica.

Es considera una persona hipertensa quan té repetidament una tensió arterial igual o superior a 140/90 mmhg.

És una de les patologies més prevalents en el món actual i afecta al voltant del 25% de la població adulta en els països desenvolupats. Entre els afectats per aquesta malaltia, hi ha persones que no saben que són hipertenses, algunes ho saben però no es tracten i altres, encara que estan tractades, no estan controlades.

La millor manera de controlar-la és adoptar bons hàbits de vida i fer seguiment d'ella a la farmàcia. Abans de mesurar la teva tensió arterial, és important:

  • Reposar 5 minuts.
  • No haver fumat.
  • No haver begut alcohol, te o cafè.
  • No haver realitzat exercici 30 minuts abans del mesurament.
  • Tampoc és adequat fer-se la prova si s'acaba de menjar.
  • És preferible tenir la bufeta buida quan facis el mesurament.

CONEIX ELS TEUS PARÀMETRES DE COLESTEROL I TRIGLICÈRIDS

A la farmàcia també pots mesurar els teus paràmetres bioquímics, és a dir, colesterol bo (HDL), el colesterol dolent (LDL) o els triglicèrids, un tipus de greix que es troba a la sang abans de emmagatzemar-se al teixit adipós.

Per mesurar aquests factors, el teu farmacèutic necessita una petita mostra de sang capil·lar. Amb ella, es determinarà el teu perfil lipídic i els riscos de patir una malaltia cardiovascular o síndrome metabòlica.

DETERMINA EL TEU PES I COMPOSICIÓ CORPORAL

A la farmàcia també pots saber el teu pes i alçada i l'Índex de Massa Corporal (IMC). L'IMC estima la quantitat de greix corporal que té una persona, i determina per tant si el pes està dins de la franja normal, o, per contra, es té sobrepès o primesa.

ANALITZA LA PELL I EL CABELL

El teu farmacèutic també et pot ajudar a conèixer el nivell d'hidratació de la pell i dels cabells. Per això, hi ha farmàcies equipades amb un dermoanalitzador de pell i de cabell, que a través de les seves diferents sondes mesura:

  • L'elasticitat cutània.
  • Nivell de pigmentació.
  • Hidratació.
  • Quantitat de sèu.

I, si fas una anàlisi amb el dermoanalitzador de pell i cabell abans i després del tractament dermocosmètic, pots comprovar la seva efectivitat.