Avui: 09:00-13:30 h 938830004 607251175 607251175
Temps de lectura 2 min.

A dia d’avui hi ha prou evidència per afirmar que és el sodi de la sal el que provoca l’augment de la PRESSIÓ ARTERIAL:

·    L’excés de sal (NaCl) té un gran impacte en la patogènesi de l’augment de la Pressió Arterial.

·       L’excés en la ingesta de sodi promou la hipertròfia del ventricle esquerre així com la fibrosi del cor, els ronyons i les artèries.

·   Hi ha suficients estudis amb animals, estudis epidemiològics, estudis clínics i meta-anàlisis que relacionen l’excés en la ingesta de sal amb la Pressió Arterial.

 

 

Recomanacions de la ingesta de sal

La Organització Mundial de la Salut (OMS) determina que en adults majors de 16 anys hi ha d’haver una ingesta de sodi inferior a 2g i una ingesta de sal inferior a 5g al dia (pensem que aquests 5g són totals, no es refereix només a la del saler doncs, com bé sabeu, els aliments ja porten la seva sal). Per això en els nens es recomana no afegir sal als aliments, perquè com s’observa a la taula a ells se’ls hi recomana una ingesta diària de 3g de sal al dia, la qual ja s’hi arriba entre la sal dels propis aliments i la sal utilitzada per cuinar.

 

 

Fonts de la ingesta de sal de la població

Històricament la sal s’ha utilitzat per conservar els aliments, i per tant, no podem deslligar la sal d’aquests aliments. Per això, una persona amb hipertensió arterial (HTA), ha de conèixer la informació relacionada amb els aliments que poden empitjorar els valors de pressió arterial i, per tant, empitjorar la seva malaltia. En primer lloc, cal fer especial atenció al consum d’embotits i fer una reconducció de quina ha de ser aquesta ingesta (bàsicament reduir-la).

 

Els segons aliments que promouen aquesta ingesta de sal són el pa i pans especials (la sal manté l’estructura de la massa panaria). Una altre punt important a destacar quan parlem del pa i el seu contingut en sal és que els productes artesans superen més la quantitat de sal que els productes industrials.

 

A més a més, una altra font important d’ingesta de sal però que proporcionalment és molt inferior als altres aliments ja esmentats, són els plats preparats. Com que culturalment no tenim el costum d’ingerir en abundància plats preparats, no representen un % molt gran. En tot cas, caldria valorar el perfil de cada persona en quant al consum d’aquest tipus de menjars.

 

I per últim, tampoc ens podem oblidar d’altres aliments salats de consum habitual com els formatges, olives i anxoves, els quals també seria interessant controlar o reduir per disminuir el consum de sal en persones hipertenses.